Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare va exprimati acordul pentru folosirea cookie-urilor. Detalii Accept
LUCRARI EXECUTATE

Diagrama (schema) de functionare a unei turbine eoliene

IAGRAMA TURBINA EOLIANA

 

 

Diagrama care descrie partile componente a unei turbine.

   

 

Sistemul este compus din:

 

1. Pale

- Forma si conceptia lor este esentiala pentru a asigura forta de rotatie necesara. Acest design este propriu fiecarui tip de generator electric.

 

2. Nacela

- Contine generatorul electric asigurand si o protectie mecanica 

 

3. Pilon

- Asigura strucura de sustinere si rezistenta a asamblului superior. Poate fi monopole sau poate fi ancorat. Sistemul de ancoraj trebuie sa reziste pana la un vant de 160Km/h.

 

4. Fundatie

- Asigura rezistenta mecanica a generatorului eolian. Sistemul de ancoraj trebuie sa dispuna de un set de cuzineti din beton adaptati fiecarui tip de turbina in parte.

 

 

 

 

 

 

Cum functioneaza o turbina eoliana ?

  

Sistemul se bazeaza pe un principiu simplu. Vantul pune in miscare palele care la randul lor actioneaza generatorul electric. Sistemul mecanic are in componenta si un multiplicator de viteza care actioneza direct axul central al generatorului electric.

Curentul electric obtinut este, fie  transmis spre imagazinare in baterii si folosit apoi cu ajutorul unui invertor DC-AC in cazul turbinelor de mica capacitate, fie livrat direct retelei de curent alternativ ( AC) spre distribuitori.

Fiecare model de turbina trebuie utilizat numai pentru aplicatia pe care o recomanda producatorul. Indiferent de modul de utilizare (independent sau injectie in retea) turbinele dispun de o sarcina de diversiune.

Sistemul descris in diagrama de mai sus este tipic pentru turbinele cu injectie in reteaua nationala.

Turbinele incepand cu o putere de 25Kw sunt destimate exclusiv injectiei in reteaua nationala.