Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare va exprimati acordul pentru folosirea cookie-urilor. Detalii Accept
LUCRARI EXECUTATE

Ce este kilowat-ul si kilowat-ora?

 

    

    

Ce este KW ( kilowatul) si KWh ( Kilowat-ora) ?

    

    

 

Am scris acest articol din dorinta de a elimina definitiv confuzile care se fac in mod curent intre kilowat si kilowat-ora. Foarte multi utilizatori folosesc termenul kilowat (KW), cand se refera la consumul de energie, fara sa ia in consderare faptul ca acest termen se refera la putere. In acest conditii apar confuzii care in general creaza un disconfort de intelegere.

     

Care este diferenta ?

    

De la inceput trebuie clarificate urmatoarele:

  

Puterea se masoara in W ( wati) avand ca multiplu KW ( kilowatul) in urmatorul raport

  

1KW = 1000W

  

Energia electrica se masoara in Wh ( wati-ora) si are ca multiplu KWh ( kilowat-ora) in urmatorul raport:

   

1KWh = 1000Wh

   

Energia electrica este direct proportionala cu puterea prin urmatoarea relatie:

 

E (KWh)  =  P (KW)  *  T (ore)

   

Consumatorul plateste energia electrica consumata in KWh si nu puterea totala a aparaturii electrice utilizate! 

   

Principiu de calcul  

  

Orice echipament electric in momentul in care este conectat la retea, devine consumator de energie. Energia consumata de acest consumator este direct proportionala cu puterea lui electrica inscrisa pe eticheta.  De exemplu un uscator de par electric cu o putere de 1500W, daca este folosit continuu timp de 10 minute consuma o energie electrica egala cu :

 

Timpul (ore) = 10 minute /  60 minute = 0,17 ore

 

1500 W * 0,17 ore = 255 Wh

 

 

De exemplu, un TV care are o putere de 100W, daca va functiona 5 ore va consuma 500 Wh, iar cazul in care va functiona 10 ore va consuma 1KWh. 

 

Pentru evaluarea corecta a unui sistem alternativ, este foarte important sa determinam tipul si capacitatea consumatorilor pe care doriti sa-i utilizati, pentru a estima dimensiunea sistemului necesar. Practic acest lucru urmareste determinarea consumului de energie pe care doriti sa-l produceti.

 

Pentru determinarea intregului consum de energie pentru consumatorii doriti de dvs, va rugam sa folositi aplicatia de pe acest link: