Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare va exprimati acordul pentru folosirea cookie-urilor. Detalii Accept
LUCRARI EXECUTATE

Sisteme de protectie la fulger si traznet ( paratraznet )

Sistemele de protectie la fulger si traznet ...

   

    

 

Sistemele de protectie la fulger si traznet sunt obligatorii de a fi utilizate in cadrul instalatilor care folosesc energia alternativa. Aceste sisteme vor proteja la distrugere orice echipament,  daca vor fi instalate corect. In toate cazurile, echipamentele eoliene, solare si hidro instalate in cadrul acestor sisteme, trebuie sa fie protejate suplimentar.

    

 Descrierea sistemului de protectie si paratraznet ...

   

     In figura de mai jos este descris sumar componenta sistemului de protectie la fulger. Mutati cursorul mouse peste imagine si veti vedea descrierea fiecarei componente.

  

     

Principiu teoretic  

   

  Existenta unui paratraznet nu ofera o protectie totala echipamentelor electrice care functioneaza intr-o cladire. Este adevarat ca sistemul de interceptie creaza un "canal de scurgere" a energiei electrice provenite de la un fulger, insa inductia electromagnetica creata de acest impact, poate produce distrugeri ale echipamentelor electrice aflate pe o raza de 2 Km. Pentru eliminarea acestei inductii din cablele de transport a energiei electrice se folosesc arestori care au rolul de a bloca complet orice fluctuatie de scurta durata indusa de fulger. 

    

Clasele de protectie la traznet si asignarea lor

   

Inainte de proiectarea unui sistem de protectie la fulger este necesar ca obiectele care trebuie protejate sa fie incadrate intr-o clasa de protectie la fulger.

  

Clasa de protectie la fulger Valoarea minima a curentului de varf Valoarea maxima a curentului de varf Probabilitatea de interceptie fulger
I 2.9 kA 200 kA 99%
II 5.4 kA 150 kA 97%
III 10.1 kA 100 kA 91%
IV 15.7 kA 100 kA 84%
 

  

Eficienta clasei I de protectie este mare (99%) iar clasa de protectie IV este mai slaba, fiind aproape de valori de 84%.

  

Sistemele de energie alternativa trebuie protejate contra fulgerelor. Fara aceste protectii sistemele sunt predispuse la distrugere.